HTML

Légifotó - légifotózás - legifotok.hu

Blog a legifotok.hu portál híreivel, életével kapcsoltaban

Friss topikok

Repülés és művészi légifotózás a pilóta szemszögéből

2010.01.28. 19:17 :: legifotok.hu

 Oroszvári Ádám írása

 

Repülőgépvezető pályafutásom során minden repülésnél megfogalmazódik bennem, milyen szerencsés vagyok, hogy olyan szemszögből láthatom a világot, ami csak kevés embernek adatik meg. 1988-ban, 9 éves koromban Németországban repültem először. Most, 21 évvel később is ugyanolyan izgalommal tölt el a repülés minden egyes perce, mint akkor. És hogy mi ez az izgalom ?... Ezt leírni a gazdag magyar szókincsünk is kevés lenne.

 

1988-ban Németországban

Mivel az ember legbonyolultabb érzékszerve a szem, ezért az általa kapott információ a legmaradandóbb az egyén számára. A repülés során látottak dokumentálásának legmélyebb benyomást keltő formája a művészi igényű légifotó. Ilyen alkotás csak a pilóta és a fotóművész „együttlélegzésével” születnek. Ehhez nem elég ugyan abban a légijárműben ülni, hanem mindkettőjüknek ugyan azt a csodát kell látni.

1988-ban a Cessna 172-es jobb ülésében

Akkor sikerült jól a légifotózás, ha a repülés után a képek visszanézése során saját magunk is percekig gyönyörködünk bennük annak ellenére, hogy mi fentről is láthatjuk. Ez a gyümölcse annak a sokrétű és komoly szervezőmunkának ami egy fotórepülést megelőz. Van úgy, hogy egy órás repülést is napokig előre egyeztetünk. Melyik repülőgéppel megyünk, melyik napszakban a legideálisabb a célpontok megvilágítása, milyenek a várható meterológiai tényezők? Ha pedig több napos vidéki útra megyünk, akkor hatványozódnak a szervezési feladatok. Hol tudjuk a repülőgépet megtankolni, hol tudjuk éjszaka hangárban tárolni, hol tudjuk fejünket álomra hajtani ?

Danival Budaörsön

Mire a sok kérdőjelből egy tökéletesen végrehajtott repülési feladat lesz, egy sokrészes kirakó minden egyes darabját a helyére kell tenni. Viszont minden befektetett energiát kárpótolnak a fentről látottak.

Szaporíthatnám még a szót az idők végezetéig, de igazából szavakkal nem lehet leírni milyen látvány fogadja azt, ,,ki gépen száll fölébe”. Ezért azt javaslom, hogy akinek lehetősége engedi, próbálja ki személyesen is a repülés csodálatos élményét.

Oroszvári Ádám repülőgépvezető

2007-ben a felhők felett

 

www.legifotok.hu

Szólj hozzá!

Címkék: repülés fotózás repülőgép pilóta légifotó légifotók légifotózás

A bejegyzés trackback címe:

https://legifotok.blog.hu/api/trackback/id/tr431710691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása