HTML

Légifotó - légifotózás - legifotok.hu

Blog a legifotok.hu portál híreivel, életével kapcsoltaban

Friss topikok

Friss fotók a zsámbéki templomromról

2010.01.28. 19:29 :: legifotok.hu

Gyönyörű havas tájban és lenyűgöző téli megvilágításban fotóztuk a zsámbéki templomromot
 
Tegnap Zsámbék fölött repültünk, és készítettünk néhány különleges képet a román-gótikus stílusban épült templomról. Az 1220 körül épült templom különlegessége, hogy az 1700-as években történt földengéskor félig elpusztult, így az ember úgy bolyonghat lenyűgöző tereiben, hogy közben a tornyait is látja. Aki ide látogat, észreveheti, hogy a környéken épült régi házak falaiban fel-feltűnnek a romból származó építőkövek.

Zsámbéki templom légifotó

Nagybátyánk, a Munkácsy-díjas festőművész Nagy B. István így ír a zsámbéki templomról készült sorozatáról:

"... egy jelentéktelennek látszó kis fölismerés és vállalkozás; a zsámbéki templomról. Valamikor a 60-as évek legelején ismertem rá, a nagyon közismert fotóról, hogy énnekem ez a templom nagyon sokat jelent.
Az ellentmondásosságában valahogy a magyar kultúra, a magyar történelem, magyar alkat – beleértve saját magamat is – olyan szimbóluma, ami nagyon egyszerű, s ettől talán közkinccsé is válhat. azokkal a kettősségekkel, hogy mint templom, ő egy rom, mint rom, egy gyönyörűen álló műalkotás, amely hordozza a saját egyéniségét, hajdani mivoltát. Valami magyar jellegű dolog ez, hogy nem nagyon lehet eldönteni, kicsi-e vagy nagy. Egyik pillanatban az ember kicsinek érzi, a másikban nagynak, egyik pillanatban kicsit szánni való, a másikban fenséges..."

A Nagy B. Isván festményeit tartalmazó honlapot ide kattintva tekinthetik meg, ezen belül is figyelmükbe ajánljuk a Zsámbék című sorozatot!

A téli repülés különösen közel áll szívünkhöz, ám erre sajnos ritkán adódik megfelelő alkalom, hiszen általában az első napsugarak elolvasztják a havat, márpedig a napsütés légifotózás elengedhetetlen feltétele.

A fotók bekerültek rendszerünkbe, így az alábbi linken megtekinthetik őket. Érdekes összehasonlítani a 2007 nyarán készültekkel, mennyire másként mutat a különböző évszakokban.

A friss zsámbéki képeket ide kattintva tekinthetik meg!
 

Zsámbéki templom légifotó
www.legifotok.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.legifotok.hu

Szólj hozzá!

Címkék: repülés tél templom fotózás rom zsámbék légifotó légifotók légifotózás

A bejegyzés trackback címe:

https://legifotok.blog.hu/api/trackback/id/tr921710723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása